Blog

Halıcılık, Halı Yıkama ve Sektöre Bakış

Halıcılık, Halı Yıkama Ve Sektöre Bakış

Halı üretimleri çeşitlenmiştir. Bunlardan önemlileri; makine üretimi halılar ve el üretimi olarak sınıflandırılır. Makine halısı üretiminde 2014’den itibaren büyüme başlamıştır ve talep artmıştır. Bu büyüme oranı yaklaşık olarak, %9 gibi gerçekleşmiştir.

Makine halıcılığı için öne çıkan illerimiz; Kayseri, Gaziantep ve İstanbul olarak göze çarpmaktadır. Halı ihracatının başlıca yapıldığı ülke Suudi Arabistan’dır, sonrasında Avrupa ülkeleri, diğer arap ülkeleri ve Çin gelmektedir.

Dünya üzerinde el halısı üreten ülkelere bakalım; başta Çin gelmektedir, Türkiye, İran, Pakistan, Tibet gibi ülkeler üretim bakımından önde gelenlerdir. İhracat potansiyeli bakımından, Türkiye’nin halı ihracatında ki yeri, %7 gibi gerçekleşmiş ve büyümeye devam etmektedir. Halı sektörünün, sektördeki yeri tekstil içinde sayılmaktadır.

El halıcığında öne geçen ilimiz Niğde’dir. Niğde ve diğer illerde yakın geçmiş içinde en popüler sektörler içerisinde sayılmaktaydı, neredeyse her evde halı dokuma tezgahları bulunmaktaydı. Halı sektöründe çalışanlara baktığımızda, daha çok kadınları görmekteyiz. Ördükleri halılar, yaşadıkları çevrenin kültüründen izler taşıyabilmekte, motifler çeşitlenebilmekteydi. Bu çeşitlilik, yabancı turistlerin de gözünden kaçmıyordu, bireysel satışlar da önemli yer tutuyordu.  El halısı dokumacılığı, başlı başına bir meslek koludur; emek ve zaman, yaratıcılık ister. Bu bakımdan el dokuması halı fiyatları yüksek fiyatla satılmaktadır. Kullanılan motiflere bakarsak; ölüm üzerine, nazar ve bölgenin kültürünü yansıtan ilmiklerle örülebilmektedir.

Halı üretiminde, eski zamanlarda yünlerin eğirtilip ip haline gelmesiyle ve sonrasında boyanan ipler dokunmaya hazır oluyordu. Gerçekten insanın, zamanını, sabrının olması gereken bir iştir. Başınızdan savıp atamayacağınız, kendi kişiliğinizi vermelisiniz. El dokumasının; insanın tüm birikimini yansıtan bir örnek olduğunu söylememiz yanlış olmaz, tamamen kendi kişisel özelliklerini yansıtırlar el dokuması halılara.

Yünün elde edilmesi başlı başına zorlu bir süreçtir. İnsanın, bilgisini ve becerisini yansıtabildiği sanatsal bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu anlattıklarımıza bakarak, el dokuması halıların bazılarına değer biçmek zor olabilir. Günümüz internet çağında, bu işi yapabilen insan sayısı elle sayılacak kadar azdır ve bu zanaat canlandırılmaya çalışılan bir sektör olagelmiştir.

Makine İle Halı Üretimi

Her sektörde olduğu gibi günümüz koşullarında, sanayi tipi halı üretimi önemli bir piyasa oluşturmuştur. Burada müşterilerin istekleri sebep olmuştur. Sektör de insanların bu ihtiyaçlarına yön verecek şekilde kendini yenilemiş ve yapılandırmıştır. Makine halıcılığı, diğer el dokuması sektörüne göre karmaşık değildir; desenleri değişebilmekte (Araba resmi, farklı motifler vb.) insanların ihtiyaçlarına göre halılar bile yapılmaktadır.

Teknolojinin gelişmesiyle, insanlar rahat ve kullanımı kolay ürünleri tercih etmeye başladılar yani kullanışlı ve hafif eşyalar daha ön plana çıkmıştır. Yine buna bağlı olarak, insanların günlük kullandıkları giysiler ve eşyalar daha bir çeşitlendi ve insanların ihtiyaçlarına cevap verir hale geldi.

Ev içerisinde, kullanımı kolay ve taşınması daha az zahmet gerektiren eşyalar kullanmaya başladık ve halı modelleri de bunların başında geliyor. Halıcılık işiyle uğraşanlar, hedef müşteri kitlesine yönelik onların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hizmet üretmeye başladılar. Müşteri memnuniyeti olmazsa olmazlarındandır. Evin büyüklüğüne ve model seçiminden, özel tercihlere göre her şey artık müşterinin memnun etmekten geçiyor.

Makine halısı üretiminin başkenti olan Gaziantep’te yıllık üretim kapasitesi 481 Milyon metrekare olarak ifade ediliyor. Sektör temsilcilerinin en büyük hedefleri, markalaşma yolunda adımlar atmaktan geçiyor. Halıcılık sektörünün ihracat yaptığı ülke sayısı 100 ve üzeri ülkeye ulaşmıştır. Bu ulaşılan ülke sayısı bile rekabetin daha da artmasına neden oldu. Pazardaki yerlerini korumak için üreticiler, diğer ülkelerden daha rekabetçi olmak ve pazara hakim olmanın yollarını arıyorlar.

Halıcılık sektörünün en önemli sorunlarından birisi de, yeterince kurumsal olmayışları; bunun sebebi küçük işletmelerde yapılan başlı başına üretimler geliyor. Küçük işletmeler, piyasayı tıkayıcı özelliklerini korumaktalar. Küçük işletmelerde ki sorunu aşmanın yolu; iş anlayışlarının gözden geçirilmesi, nasıl kurumsallaşmaları konusunda yol gösterilmesi, bunun için seminerler ve eğitimlerle, küçük işletmelerde ki sorunların üstesinden gelmeye çalışılıyor. Profesyonelliğin, küçük işletmelere de aktarılmasının yolları aranıyor.

Halıcılık sektörünün başlıca sorunu olan, üretim ve hizmet uygulamalarında standartların işletmeler tarafından uygulanır olması geliyor. Halıların kaliteli olması ve zamanı geldiğinde düzgünce sevk edilmesi gibi bir takım zorlukların aşılması gerekir. Halı modellerinin çeşitliliği ve kullanılan malzemelerin en yüksek kalite olması da bunlardan birisidir. Bu her bir ticari işletmenin kuralıdır; üretimin kaliteli olması, müşteri memnuniyeti ve standartların üst seviyede tutulması gibi.

Ülkemizin diğer sektörlerdeki dışa bağımlılığı gibi, halıcılık sektöründe de hammadde açısından dışa bağımlıyız. Bugün bu problemlerin çözümüne çalışılmakta, sektöre girdi sağlayan petrokimya sektörüne gereken önem gösterilmeye çalışılmakta. Halıcılık için diğer girdi maliyetlerini artıran özellikse, makine halısı üretimi için gereken makinelerin yurt dışından getirilmesidir. Bu da sektörün başa çıkması gereken ciddi bir girdi sorunudur. Yine de dışa bağımlılığın azaltılmasında çalışmalar yapılmakta, halıcılık sektörünün dışa bağımlılığı azaltılmaya çalışılmaktadır.

Yukarıda bahsedilen makine ihtiyacı hangi ülkelerden karşılanıyor? Bunlardan bazıları; Almanya, Belçika ve benzeri ülkelerden temin edilmekte. İnsanların günlük ihtiyaçlarında halı başta gelmiyor fakat insanların eskiyen ve modası geçmiş halılarını hızlıca değiştirmeleri, halı üretim sektörüne bir canlılık getirmiştir. Günümüz insanları tüketmeye alışmıştır, bu da sektör için muazzam bir şeydir.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Buraya Tıkla, Hemen Ara!
Kapalı
Kapalı
WhatsApp Destek Hattı